Sinds 2016 is Simonshaven tezamen met Spijkenisse, Zuidland, Abbenbroek, Geervliet en Heenvliet gebundeld in de gemeente Nissewaard, Spijkenisse is de grootste kern, Simonshaven de kleinste.

De overige kernen in Nissewaard zijn leuke dorpjes allemaal gelegen aan de Bernisse waar volop  gefietst kan worden

Een bezoek aan Spijkenisse is niet compleet zonder een kijkje bij het ultramoderne Theater de Stoep. Dit gestroomlijnde, witte gebouw heeft zowel twee podia als een bioscoop en begint steeds meer een stadsicoon te worden. Bekijk bekroonde dansvoorstellingen en muziekoptredens in de hoofdzaal met capaciteit voor 650 personen of pak een filmpje in de bioscoop.

Loop een rondje centrum,  je komt verschillende kleine galerieën en musea tegen. Museumwoning Back to the Sixties biedt je een unieke stap terug naar de tijd waarin golvende, kleurrijke patronen in de mode waren. Dit appartement met vier kamers ziet er nog altijd hetzelfde uit als toen het voltooid werd in 1964.

Het gemeentehuis van Nissewaard staat in Spijkenisse, ook de metro naar Rotterdam start en eindigt in Spijkenisse. 
Tijdens een wandeling in het centrum kom je leuke cafés en restaurants tegen die tussen de winkels liggen verstopt. Als je besluit er een te bezoeken zijn dit wellicht leuke opties.
restaurant :De Krom www.dekrom.nl

restaurant: Olijf  www.etenbijolijf.nl

restaurant: Meiden van de molen www.meidenvandemolen.nl

cafe Merz www.cafemerz.nl

heerlijk ontspannen in de huiskamer Ierse pub van Murray’s. www.Murrays.pub

 


Onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Heenvliet is het kasteel Ravesteyn. Dit kasteel is halverwege de dertiende (!) eeuw gebouwd door Hugo van Voorne, de eerste heer van Heenvliet. Het kasteel, dat vier hoektorens had en omringd was door een gracht, diende als woonhuis en verdedigingswerk. Bijzonder aan het kasteel is niet zozeer dat het in 1572 door de watergeuzen is vernield, maar dat de ruïne er nog steeds staat. Een ander markant en historisch gebouw in Heenvliet is het Ambachtsherenhuis, het grote gebouw dat met zijn witte gevel het schitterende marktplein domineert. Dat marktplein, kortweg de Markt, is een van de mooiste marktpleinen in de regio en is grotendeels in oude staat bewaard gebleven. Eén keer per jaar, en al sinds de zeventiende eeuw, vindt op en rond dat schitterende plein de jaarlijkste Paardenmarkt plaats. Dit evenement, met behalve een paardenmarkt ook een grote kermis, is veruit het grootste evenement van de regio, met elk jaar zo'n 80.000 bezoekers. Op de markt vindt je Restaurant De Hoecksack. www.dehoecksack .nl

Een dorp met hier en daar nog de grandeur van een stad(je) is Geervliet. Kort na zijn ontstaan in de Middeleeuwen als tolplaats voor het drukke handelsverkeer op de rivier de Bernisse, won Geervliet snel aan belang. Het dorp kreeg stadsrechten en de heer van Putten vestigde er zijn hofstede. De rijkdom en status van toen ebden echter weg met het dichtslibben van de rivier. Toch is het rijke verleden het dorp nog altijd aan te zien. Zo heeft Geervliet een bijzonder fraai (voormalig) stadhuis, waar nu nog huwelijken worden voltrokken. Ook is er een prachtige kerk, die veel groter is dan je in een dorp van deze omvang zou verwachten. En zonder dat rijke verleden zou het historische centrum nooit zo veel panden met de monumentenstatus hebben.